15 Ocak 2012 Pazar

çünkü senle onun arasında ayağını atabileceğin bir mesafe yoktur

"Ruhun boşlukları olmasaydı manevi yol da olmazdı; çünkü senle onun arasında ayağını atabileceğin bir mesafe yoktur." -İbn Ataullah el-İskenderî (k.s.)

7 Ocak 2012 Cumartesi

Şeriat/marifet

Şeriat'ı ihmal edip önemsemeyen bir çok derviş gördüm ki, bunlar bir süre sonra tarikattan da çıkmışlar ve kendilerinde hakikat nurundan da bir şey kalmamıştır. Ayrıca dervişlerin içerisinde diğer bir gruba da rastladım ki, onlar, uzun süre ehlullah ile sohbet halinde bulundukları halde, bunların gidişatında ve yüzlerinde mahabbet ehlinin , özellikle de, ariflerin güzelliğinden bir eser bulunmamaktadır.
Hiç şüphesiz bunun sebebi ; şeriat'ın usul ve adabına aldırış etmemekten başka bir şey değildir. Üstadımız Yezidi derdi ki : Kim bir cezbe ya da bir mazeret olmaksızın şeriatı terk ederse, o kişi bu gidişle büyük günahlara düşer. Hasılı ben şöyle diyorum : Allah'a yemin olsun ki , hayrı yalnızca bu noktada görmekteyiz ve gerçek kazancın da ancak buradan elde edileceğine inanmaktayız. Allah Teala (C.C.) bizleri, her şeyin hallü fasl edileceği son ve gerçek hüküm gününe kadar bu edeple rızıklandırsın. "
Hikem-i Ataiyye Şerhi / İbn Acibe