12 Ocak 2011 Çarşamba

Eğer Hak, seni gaflet uykusundan uyandırırsa

Bütün varlıkların Allah katında bir değeri, ölçüsü ve payı vardır. Bu yüzden varlıkların şereflerine delalet etmek mahiyetinde, bedbaht (şaki) ve mutlu (said) olmak üzere iki kısım halinde olmalarına rağmen, varlıkların tümüne yemin etmiştir. Şu halde varlıkların Hak katındaki paylarını bu açıdan gözet. Sakın seninle aynı cinsten olmayan cansız varlıklar,bitkiler ve hayvanlar gibi türler hakkında benim cinsimden değildir deme. Aksine, eğer Allah'a itaat eden biriysen, Allah'a itaat eden her şey senin cinsinden-dir.

Eğer Hak, seni gaflet uykusundan uyandırırsa, kaçırdığın amelin en hayırlısını işle.Ben hakkı söylüyorum. Korkusunu müşahede etmediğin korku makamını talep et ve orada uyanık ve ferasetli ol. Veh-bin lezzetini tadan kimse, kesp ile sevinmez ve kesbi kullanmaya güç yetiremez. Her hicabın aslı, içindeki lezzetin varlığıdır. Sana gösterdiğim her şey, Allah'ın dini ile kaim olanla kaim, onun sünnetini ihya eden vezirlerin vasıflarıdır.
Allah'ın kapısından ayrılma, gözlerin hakirce baktığı, Allah'ın ahbaplarının yanında sabırlı ol. Bil ki, onları Hakkın katında yücelten, gözlerin onlara hakirce bakıyor olmasıdır.

Muhyiddin ibn Arabi hz.(r.a.)