26 Mayıs 2011 Perşembe

Himmet

İnsan-ı Kâmil 55. Bölüm (Himmet) Kısmından bazı paragraflar ;

Allah-u Taâlâ, sana da başarı ihsan eylesin..Bize de başarı ihsan eylesin..Sana delil olsun; sana bu yolda hidayeti nasib eylesin..
Bilesin ki..Allah-u Taâlâ’nın, insana bıraktığı en aziz şey: HİMMET olmuştur.Bu durum, şöyle anlatılır: Allah-u Taâlâ, nurları yarattıktan sonra, hepsini önünde durdurdu..Baktı ki: Her biri kendi nefsiyle meşgul..Amma gördü ki: HİMMET Allah ile meşgul..İşte o zaman, HİMMET için şöyle buyurdu: İzzetim, celâlim Hakkı için, seni: Nurların en yükseği kılacağım..Senden hazzını ancak: Halkımın eşrafı ve ebrarı alacaktır.. Ve.. halktan bana vüsul yolu ile gelmek dileyen: Ancak bana varması için vereceğin desturla gelecektir..
Sen müridlerin miracısın.. Âriflerin bürakısın..Vuslat ehlinin müsabaka meydanısın..Müsabaka kazananların kazanması seninledir..İltihak ehlinin bir zümreye iltihakı da seninle olacaktır.. Tahkik ehlinin tenzih makamına varması da, sende olacaktır..
Bundan sonra Yüce Allah, HİMMET üzerine:Karib, yani: Yakın ismi ile tecelli etti..Ve.. ona: Sariül – Mücib, yani: Çabuk icabet eden ismi ile baktı..Adı geçen tecelli ile: HİMMET, kalblere uzak olan her şeyi yakınlaştırma istidadını kazandı..Adı geçen nazar sayesinde ise: istenen şeyin ele tez geleceğini ifade etti..

İşte.. anlatılan mana icabı olarak: HİMMET bir şeyi niyetine alıp ayağı üzerine kalkınca; niyetine uyana kavuşur..Onun işe kalkışı iki şekildedir:

a) Hale bağlı bir durumdur..Bunun açık manası şudur: Niyette tayin edilen şeyin olacağına kesin bir yakin sahibi olmak..

b) Fiile bağlı bir durumdur..Bunun da açık manası şudur: HİMMET sahibinin duruşları ve hareketleri,tüm olarak HİMMET edip niyetine aldığı şeye uygun olmalıdır..

Durumu anlatıldığı gibi olmayana:- HİMMET sahibi..Denmez.. O: Yalancı emellerin sahibidir.. Yutucu temenniler peşindedir..

Abdulkerim Cili Hazretleri (k.s.)