5 Haziran 2011 Pazar

O'ndan başka

Hamd, değişikliğe uğramayan, ahir olmadan evvel olan, batın olmadan önce zahir olan Allah'a mahsustur. O'ndan başka teklikle isimlendirilen yoktur.Ondan başka her üstün acizdir. O'ndan başka her güçlü zayıftır. O'ndan başka her her hüküm sahibi de başkasının hükmü altındadır. O'ndan başka her canlının üzerinde otorite vardır. O'ndan başka her bilen de bilen birinin öğrencisidir.

O'ndan başka kimsenin herşeye gücü yetmez. O'ndan başka her duyan hafif sesleri duymaz, ağır sesler kulağını çatlatır. O'ndan başka her gören gizli renklere, latif cisimlere karşı kör olur. O'ndan başka her zahir batındır, her batın zahir değildir. Otoritesini güçlendirmek beklentisine girmeden, zamanın sonuçlarından korkmadan bir benzerinden yardım ve emeğini istemeden bir zıdda üstünlük göstermek amacı gütmeksizin yaratmıştır; lakin bütün yaratıklar Onun boyun eğen kullarıdır.

Eşyaya hulul etmezki oradadır densin; eşyadan ayrı değildirki aykırıdır, ayrıdır denebilsin. Bir model olmadan yaratmak Ona zor gelmez, yaratmayı sürdürmek de zor değildir. Hüküm ve takdirinde şüpheye düşmez, takdiri yerindedir, emri mutlaka yerine gelir.Cezalandırması da nimetlendirmesi de umulur.

Hz.Ali (r.a)
Nehcü'l Belağa